ILMU TANPA AMAL, TAK BERGUNA

 Laman Utama > Galeri > Nukilan > Macam Macam Ada > Agama > Ilmu Tanpa Amal Tak Berguna



PESAN Imam Al-Ghazali, "Wahai anak! Nasihat itu mudah, yang sulit adalah menerimanya. Hal ini kerana terasa pahit oleh hawa nafsu yang menyukai segala yang terlarang, terutama di kalangan orang yang menuntut ilmu yang membuang masa dalam mencarikebesaran diri dan kemegahan duniawi.
www.familiazam.com
Dia berpendapat bahawa dalam ilmu terkandung keselamatan dan kebahagiaan. Oleh itu, dia menyangka tidak perlu beramal. Dia tidak tahu ketika ada ilmu pada seseorang, maka apa yang memberatkan seperti sabda Rasulullah saw bermaksud: "Orang yang berat menanggung seksa pada hari kiamat ialah orang yang berilmu, namun tidak mendapat manfaat daripada ilmunya itu".

Wahai anak! Jangan engkau hidup dengan kemiskinan amal dan kehilangan kemahuan kerja. Yakinlah bahawa ilmu tanpa amal semata-mata, tidak akan menyelamatkan orang.
www.familiazam.com
Jika pada suatu medan pertempuran ada seseorang yang gagah berani dengan persenjataan lengkap dihadapkan dengan seekor singa yang garang, dapatkah senjata itu melindunginya daripada bahaya, jika tidak diangkat, dipukul dan ditikamnya haiwan itu?

Demikian pula, jika seseorang membaca dan mempelajari seratus ribu risalah ilmiah, kalau tidak diamalkan, maka ilmu itu tidak berfaedah.
www.familiazam.com
Wahai anak! Berapa malam engkau berjaga untuk mengulangi ilmu, membaca buku dan engkau haramkan tidur atas dirimu. Aku tidak tahu, apa yang menjadi pendorongmu.

Jika yang menjadi pendorong itu ialah kehendak mencari kebendaan dan kesenangan dunia atau mengejar pangkat atau mencari kelebihan mengatasi kawan semata-mata, maka malanglah engkau. Namun, jika yang mendorongmu adalah keinginan untuk menghidupkan syariat Rasulullah dan menyucikan budi pekertimu serta menundukkan nafsu yang tiada henti mengajak kepada kejahatan, maka mujurlah engkau.
www.familiazam.com
Benar sekali kata seorang penyair: "Biarpun mengantuk menyeksa mata, akan percuma semata-mata, jika tidak kerana Allah semata".

Wahai anak! Hiduplah seperti mahumu. Namun ingat! Bahawa engkau akan mati. Cintailah siapa yang engkau sukai. Namun ingat! Engkau akan berpisah dengannya. Berbuat seperti yang kau kehendaki. Namun ingat! Engkau akan menerima balasannya nanti.

Sumber: Foward E-mail

Mutiara Kata: "Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis"


Mari… mari… mari… Ada berita baik buat anda…
Domain Name & Web Hosting
Dapatkan hosting dan domain termurah di Malaysia.

 
NOTIS
Pengunjung dibenarkan untuk mengambil sebarang bahan dari laman ini sebagai perkongsian maklumat
dengan syarat seperti di bawah:
1-Meletakkankan Sumber: http://familiazam.com pada setiap dokumen yang telah di copy.
2-Copy & upload images ke hosting anda sendiri atau free hosting jika bertujuan untuk disiar di blog sendiri.
3-
Menghubungi kami [email, borang, whatsapp atau sms] memohon izin adalah sikap dan jalan terbaik.
 
 
  MENU UTAMA
 
 
  IKLAN BERBAYAR
 
 
  IKLAN BERBAYAR
RAWATAN, PERUBATAN, PERSILATAN & KEMAKRIFATAN

Kami BUKAN Tok Bomoh, Pak Dukun atau pun Pak Ustaz. Kami hanyalah insan biasa seperti anda. Kami menyediakan rawatan bagi segala permasalahan berkaitan dengan gangguan jin atau sakit misteri seperti:

Gangguan Saka, Terkena Sihir, Pulih Rumah, Pulih Kedai, Rawatan Terkena Santau, Berbagai Masalah Berkaitan Ilmu Hitam.
Serta:
Membersih Dan Menyucikan Hati, Rawatan Pemulihan Dadah, Masalah Perhubungan Suami-isteri Dan Penyakit Fizikal.

Untuk Rawatan Dan Belajar Ilmu Kenal Diri Sila Hubungi:
 

Md Hatta Yusof
Call  Me / Whatsapp Me / SMS Me
 
Laman Web: http://kenal-diri.net
 
 
  REZEKI MUDAH
Salam Sejahtera & Salam Silaturrahim.

Selalu bermasalah tak cukup duit?
Hutang PTPTN sudah tertunggak?
Cukai jalan dan insuran dah nak mati?
Duit poket sudah menipis?
Teringin nak tukar motorsikal?
Teringin nak tukar kereta?

Nak cari duit lebih.
Sila daftar PERCUMA di link berikut:
familiazam.com/rezekimudah

Saya akan tunjuk cara menjana pendapatan dengan mudah tanpa susah payah nak cari orang dan menjual produk...
Rebutlah peluang yang mungkin hanya datang sekali seumur hidup.
 
 
 

Proudly powered by WordPress

Kemaskini Akhir: 19 June 2017 04:18 PM