KOMEN PENGUNJUNG - MUKA 4


 Laman Utama > Komen Pengunjung Muka 4 / 061-080

Komen 61
Nama :
Roliz
Tajuk Laman : Takder lagi
URL :  
Berasal Dari : Seremban
Dapat URL Kami Dari : 
Komen : satu idea yg bagus yg boleh dikongsi bersama bg merapatkan hubungan silaturrahim. Teruskan usaha utk memperbaiki laman web anda. semoga berbahagia.
Tarikh & Masa : 08 Ogos 2003 Jam 23:47:59
 

Komen 62
Nama :
Mohamad Azam bin Zulkawi
Tajuk Laman : Perniagaan Autodownline
URL : http://www.perdana-network.com/main.php?ahli=90818
Berasal Dari : Temerloh,Pahang
Dapat URL Kami Dari : Yahoo
Komen : Amat canggih dan bermanfaat.Tahniah dan Syabas. Azam:012-9597270
Tarikh & Masa : 11 Ogos 2003 Jam 00:46:00
 

Komen 63
Nama :
Herry
Tajuk Laman :  
URL :  
Berasal Dari : Indonesia
Dapat URL Kami Dari : Browsing
Komen : Saya suka pada progran yg dapat menterjemaahkan halaman web kedalam bahasa melayu, hanya saya kurang dapat mengerti bahasa melayu. apakah bisa kalau diterjemaahkan kedalam bahasa indonesia terimakasih
Tarikh & Masa : 15 Ogos 2003 Jam 19:36:53
 

Komen 64
Nama :
Sofia Nazri
Tajuk Laman :  
URL :  
Berasal Dari : Penang
Dapat URL Kami Dari : 
Komen : Satu site yang sangat menarik. Tahniah. Usaha lagi....;
Tarikh & Masa :17 Ogos 2003 Jam 18:16:31
 

Komen 65
Nama :
Cik Juriah
Tajuk Laman :  
URL :  
Berasal Dari : Utara
Dapat URL Kami Dari : Keluargakuonline 
Komen : Satu laman yang bagus...
Tarikh & Masa : 22 Ogos 2003 Jam 20:35:53
 

Komen 66
Nama :
Din
Tajuk Laman : Peluang untuk cari duit poket harian....
URL : http://cashbox.muafakat.net/index.php?member=DIN
Berasal Dari : Johor
Dapat URL Kami Dari : Altavista 
Komen : Web ini bagus..tapi sila cuba jugalawat web saya di : http://cashbox.muafakat.net/index.php?member=DIN
Tarikh & Masa : 26 Ogos 2003 Jam 17:51:49
 

Komen 67
Nama :
Salmah Mahdi
Tajuk Laman :  
URL :  
Berasal Dari : Perak
Dapat URL Kami Dari : 
Komen : Ruangan yang bagus untuk mempelajari cara- cara membuat pelbagai jenis masakan.teruskan dengan resepi masakan yang bermutu.
Tarikh & Masa : 01 September 2003 Jam 21:29:56
 

Komen 68
Nama :
Pak Anjang
Tajuk Laman :  
URL :  
Berasal Dari : Mentakab
Dapat URL Kami Dari : Search Engine 
Komen : Sekalung Tahniah, walaupun belum berkesempatan untuk menatapi keseluruhan program sdr. namun ianya antara yg terbaik pernah saya layari. Pun begitu banyak lagi boleh ditambah/diadakan jika kawan2 lain sama2 membantu/menyumbang. Harap ianya akan menjadi antara program terbaik bkn s'ja di M'sia malah di seluruh Nusantara. Terima kasih atas usaha murni anda.
Tarikh & Masa : 07 September 2003 Jam 08:17:54
 

Komen 69
Nama :
UniCCa
Tajuk Laman : UniCCa
URL : http://www.unicca.i-p.com
Berasal Dari : Malaysia
Dapat URL Kami Dari :
Komen : Tahniah... menarik web site peribadi ini... Saudara/Saudari boleh mengiklankan laman web saudara/saudari di http://www.unicca.i-p.com secara percuma...
Tarikh & Masa : 08 September 2003 Jam 06:36:57
 

Komen 70
Nama :
Suzie Binti Ku Md Arif
Tajuk Laman :  
URL :  
Berasal Dari : Kedah
Dapat URL Kami Dari: Galeri petua
Komen : Assalamualikum...first,saya rasa tak terlambat untuk saya ucapkan tahniah dan syabas atas kejayaan anda membina laman web sendiri.sebagai seorang pelajar saya begitu kagum.apa yang saya ingin komen ialah kalau boleh diperbanyakkan lagi koleksi-koleksi petua kecantikan, kerana saya rasa ianya amat menarik minat ramai wanita untuk mengetahui serba sedikit tentang rahsia kecantikan. sebagai seorang perempuan saya tidak menafikan yang semua petua-petua ini merupakan langkah-langkah yang perlu diamalkan untuk sentiasa kelihatan cantik. wassalam...
Tarikh & Masa : 09 September 2003 Jam 20:24:35
 

Komen 71
Nama : Hasanudin
Tajuk Laman : Ya
URL : http://www.geocities.com/hasanudinhs
Berasal Dari : Indonesia
Dapat URL Kami Dari: Google
Komen : Nice sites..
Tarikh & Masa : 23 Disember  2002 Jam 04:19:03
 

Komen 72
Nama : Aniza
Tajuk Laman :  
URL : -
Berasal Dari : Penang
Dapat URL Kami Dari:  
Komen : Best jugak maklumat yg ada dlm ni, maybe boleh dipertingkatkan lagi
Tarikh & Masa : 30 Disember  2002 Jam 05:55:34
 

Komen 73
Nama : ej
Tajuk Laman : merono-merene
URL : http://www.meronomerene.com.my
Berasal Dari : Parit Jowo
Dapat URL Kami Dari :
Komen : Dalam banyak2 gambar tu mana gambar emak, ayah, adik beradik & anak2 awak.
Tarikh & Masa : 14 Januari  2003 Jam 22:08:00
 

Komen 74
Date: Tue, 22 Aug 2006 08:16:26
From: "lissa" <lissa_pew***@yahoo.com>
Message:
Sebagai kwn, saya syg kn awak, saya selalu tgk awak, setiap kali saya tgk, saya mesti nangis, sbb saya kesian awak, jln terkakang telinga x berape dgr suara sengau otak pun dah x brape betul. Dgr le nasihat saya.....
Daftar le kat OKU.
 

Komen 75
Date: Mon, 4 Sep 2006 23:45:39
From: "baby" <puteri_impia***@yahoo.com>

Message:
smlm kita g pasar mlm, nampak 1 tudung, comel! kalau awak pakai mmg lawa sgt, cun abis, ayu giler tp kita x beli takut awak x sudi pakai, maklumlah tudung saji....
 

Komen 76
Date: Thu, 31 Aug 2006 20:44:12
From: "Mohd Lutfi" <malayne***@gmail.com>

Message:
a'kum,
kabare wak?
saya sebenarnya nak memerlukan bantuan kalau boleh ditolong.Saya skrg dlm proses membuat kamus elektronik melayu - jawa - melayu. saya ada juga merujuk pada laman web ni dan yang lain2. tapi suku kata perkataan masih sedikit dan ada yang tak berapa pasti. saya harap "famili azam" dapat membantu untuk saya mengumpul sumber2 perkataan jawa. sekurang-kurangnya kamus elektronik ni dapat membantu orang yang nak belajar bahasa jawa ni. sebarang maklum balas email ke malayneums@gmail.com
 

Komen 77
Date: Wed, 30 Aug 2006 20:32:42
From: "rizal" <aku_pandai**@yahoo.com>
Message:
Assalsamualaikum dan tahniah buat tuan sekeluarga.
 

Komen 78
From: "Zairy Omar" <zairi***@hotmail.com>

Hello..can u please translate it for me..thanx..

'Endasmu jembluk,tak dadak engko! Sirahhe..ben bongko..kue ojo wani2 gaweah seng ora bener,
matakaji semar ngiseng.. NGAAPOKKK...... NGONO! gojol kuea'

Jawapan dari Famili Azam Dot Com
endasmu = kepala mu
jembluk = sukar saya nak memberi satu perkataan yang menepati maknanya dalam bahasa jawa.
apapun ianya bermaksud "besar terjojol" seperti "perut buncit"
tak dadak engko = aku ketuk nanti
sirahhe = (hanya sebagai kata tambahan untuk menyedapkan ayat)
ben bongko = biar mampos
kue = kau
ojo = jangan
wani2 =berani2
gaweh = buat
seng = yang
ora = tidak
bener = betul
matakaji semar ngiseng = (barangkali hanya meniru mentera p.ramli membuka pintu gua)
semar = satu watak dalam wayang kulit.
ngiseng = berak (buang air besar)
NGAPOK = (saya kurang pasti perkataan ini, jika KAPOK bermaksud padan muka)
NGONO = begitu
gojol = mungkin sebenarnya "gonjol" yang bermaksud gila
kue = kau

 


Komen 79
From: "Dwi Puspitorini" <dpr***@cbn.net.id>

Saya gembira menemukan website yang berisi pelajaran bahasa Jawa. Namun, saya menemukan beberapa hal yang perlu diperbaiki. Sebelumnya, saya ingin memperkenalkan diri. Nama saya Dwi Puspitorini, nama panggilan Wiwik.
Saya orang Jawa, tapi tinggal di Jakarta sejak berumur 2 tahun. Sehari-hari kedua orang tua saya berbicara dalam bahasa Jawa. Jadi saya masih cukup menguasai bahasa Jawa.
Ada beberapa hal yang ingin saya komentari.

Untuk kategori rasa. Biasanya kami memakai kata legi untuk menyatakan rasa manis. Kata manis memang ada dalam bahasa Jawa, tapi tidak digunakan untuk menyatakan rasa.
Dalam bahasa Jawa pembedaan antara "d" dan "dh" sangat penting karena kedua bunyi itu membedakan arti.
Misalnya, wedi 'takut' sedangkan wedhi 'pasir'. Pada kategori bau ada kata badek yang seharusnya ditulis badhek.
adem seharusnya adhem, pedes seharusnya pedhes
Kata bulet tidak kami kenal. Untuk bulat kami menyebutnya bunder.
Kata gedhi berarti 'sangat besar'. Untuk arti 'besar', bahasa Jawanya adalah gedhe.
Tidak ada kata kanthel untuk arti tebal. Kata ini seharusnya kandel.
Kata lonjong dan lepper juga tidak ada.
Kata thowo seharusnya dawa.
Kata thino seharusnya dina
Bahasa Jawanya 'semalam' adalah mau bengi
Bahasa Jawanya 'kemarin' adalah wingi
Ada perbedaan yang sangat jelas antara penulisan dengan huruf 'o' dan 'a'. Kata loro berarti 'dua',
sedangkan lara 'sakit'. Kata limo seharusnya ditulis lima meskipun dalam pengucapannya memang limo
(bunyi 'o' seperti pada kata bohong).
Bahasa Jawanya 'sebelas' adalah sewelas; 'seratus' - satus
Bahasa Jawanya 'mak saudara' adalah budhe atau bulik, bukan bibik. Demikian pula untuk laki2 paklik dan
pakdhe bukan paman.

Masih ada banyak yang harus diperbaiki. Nanti akan saya sambung lagi lain waktu. Kalau boleh saya tahu,
siapakah yang menjadi narasumber pembuatan pelajaran bahasa Jawa itu?

Terima kasih.
"Dwi Puspitorini" <dpr***@cbn.net.id>

Jawapan dari Famili Azam Dot Com
Salam persaudaraan dari kejauhan...
Terlebih dahulu jutaan terima kasih kami ucapkan kerana anda sudi mengirim email dan memberi komen tentang bahasa jawa yang kami paparkan dalam laman web famili kami. Kami sememangnya dari keturunan jawa, jadi bercakap dalam bahasa jawa adalah rutin seharian  kami semasa kecil hingga meningkat remaja.
Namun setelah dewasa kami keluar kampung dan mula merantau maka perbualan harian banyak  yang menggunakan bahasa melayu. Hanya jika terjumpa dengan sesama kaum jawa barulah kami bercakap dalam bahasa jawa.

Oleh yang demikian kami tidak merujuk kepada mana mana sumber untuk menghasilkan pelajaran bahasa jawa ini.Apa yang anda komen sebenarnya adalah sedikit perbezaan antara daerah dan loghat jawa sahaja. Seperti yang kami tuliskan pada awalnya bahasa jawa ada berbagai loghat. perkataan wedhi yang bermaksud pasir memang kami tidak gunakan, begitu juga budhe, bulik, paklik, pakdhe dan bunder tidak pernah kami dengari dari orang tua kami.

Namun mak saudara kami berkahwin dengan seorang jawa dari kukup laut pontian, dan kami kira bahasa jawa anda sama dengan bahasa jawa bapa saudara kami yang menyebut :
dawa untuk panjang
dina untuk hari
ngana untuk begitu
sedangkan keluarga kami menggunakan:
thowo, thino, dan ngono.

Dalam soal ejaan barangkali kami ada melakukan kesilapan. namun apa yang kami ejakan adalah untuk membantu mereka yang tidak tahu bercakap bahasa jawa untuk cuba menyebutnya.
jika 5 kami tulis lima, orang akan tetap menyebut 5, kalau kami tulis limo maka dengan sendirinya
orang boleh menyebut limo untuk 5.
Apapun kami mengucapkan terimakasih atas keperihatinan anda.
Lawati juga Laman rakan kami yang bahasa jawanya agak berbeza dengan kami di:
http://wakjaman.tripod.com/
Sekian wassallam adanya.

Komen 80
MessageType: Cadangan
Subjek: Komen
Nama: mimah
Email: tmi****@pd.jaring.my
Tel: 03-3149****
Date: 05 Dec 2005
Time: 21:18:48

Sekadar tambahan...
1. Berudu - kecebong
2. bersin - wahim
3. campak - ontal / untal
4. datuk - kakik
5. gila - edan/ gonjol
6. hidung - congngor
7. lagi - maneh / maneng
8. makcik / pakcik - wak
9. masih - ejek
10. nampak - weruh
11. pandang - mandeng
12. pelita - dian
13. rela - rilo
14. sembunyi - umpetan
15. Tanya- takon
16. Tua - tuek/tuo
17. Ziarah orang mati - layat
18. Ziarah orang bersalin - muyi
19. tolong kenduri kahwin - sinoman/rewang/gejobos
20. hadir kenduri - kondangan.
21. Dahi - ba'tuk
22. Satu - suwiji
23. orang jawa - tiang jawi.
Lagi satu cadangan agar U buat kamus JAWA / JAWA ALUS, boleh?
ramai jawa sekarang tak reti bahasa jawa alus. TQ. 


Muka 4:  Komen 61 hingga 80
Ke muka: 1  2  3  4  5  6  7  8  9 10 11 12

Mutiara Kata: "Beruntunglah muslim yang dijadikan akalnya sebagai pemimpin dan nafsunya sebagai tawanan. Rugilah muslim yang dijadikan nafsu sebagai pemimpin dan akalnya sebagai tawanan"


Khas Untuk Anda Yang Nak Berniaga Di Instagram!

Ketahui Bagaimana Meningkatkan Jumlah Follower Dengan Pantas Dan Sekaligus Meletupkan Jualan Produk Anda Di Instagram!

 
NOTIS
Pengunjung dibenarkan untuk mengambil sebarang bahan dari laman ini sebagai perkongsian maklumat
dengan syarat seperti di bawah:
1-Meletakkankan Sumber: http://familiazam.com pada setiap dokumen yang telah di copy.
2-Copy & upload images ke hosting anda sendiri atau free hosting jika bertujuan untuk disiar di blog sendiri.
3-
Menghubungi kami [email, borang, whatsapp atau sms] memohon izin adalah sikap dan jalan terbaik.
 
 
  MENU UTAMA
 
 
  IKLAN BERBAYAR
 
 
  IKLAN BERBAYAR
RAWATAN, PERUBATAN, PERSILATAN & KEMAKRIFATAN

Kami BUKAN Tok Bomoh, Pak Dukun atau pun Pak Ustaz. Kami hanyalah insan biasa seperti anda. Kami menyediakan rawatan bagi segala permasalahan berkaitan dengan gangguan jin atau sakit misteri seperti:

Gangguan Saka, Terkena Sihir, Pulih Rumah, Pulih Kedai, Rawatan Terkena Santau, Berbagai Masalah Berkaitan Ilmu Hitam.
Serta:
Membersih Dan Menyucikan Hati, Rawatan Pemulihan Dadah, Masalah Perhubungan Suami-isteri Dan Penyakit Fizikal.

Untuk Rawatan Dan Belajar Ilmu Kenal Diri Sila Hubungi:
 

Md Hatta Yusof
Call  Me / Whatsapp Me / SMS Me
 
Laman Web: http://kenal-diri.net
 
 
 

Proudly powered by WordPress

Kemaskini Akhir: 19 March 2017 07:22 PM