KOMEN PENGUNJUNG - MUKA 5


 Laman Utama > Komen Pengunjung Muka 5 / 081-100

Komen 81
From: "omar" <mr_kh**@yahoo.com>
Message:
salam alaikum

saudara azam yang baik...saya baru dalam bermain internet kebetulan saya sedang mencari kata dalam bahasa Jawa dan menemui situs saudara...situs anda baik sekali....mengenai kamus bahasa jawa saya rasa masih jauh dari komplit dan bisa dibilang sangat kurang komplit...tapi saya sangat terharu dengan perhatian saudara terhadap bahasa Jawa...kalau boleh saya minta tolong ....saya mau tau kata dari bahasa Jawa yaitu : LARASATI mungkin itu singkatan dari kata LARAS/SELARAS dan ATI/HATI....apakah memang betul itu artinya atau ada yang lain?
saya hendak memakai nama itu untuk anak saya yang baru lahir atas perhatiannya saya ucapkan banyaak terimakasih....
semoga anda sehat selalu...
alhamdulillah

salam kenal
OMAR
 

Komen 82
Date: Tue, 12 Sep 2006 02:01:21
From: "noor azman" <amank****@yahoo.com>

Message:
akum ,
saya ingin berkongsi peluang dgn encik .
sekiranya sudi silalah ke http://amank1965.blogspot.com .
sekian terima kasih
 

Komen 83
Date: Thu, 14 Sep 2006 05:57:30
Message:
Waktu nk SMS awak, ati sya jadi x menentu...X tau kenapa...Akhirnya sya
menyedari bahawa...
saya...

sayang..

sangat..

pada...

KREDIT SAYA!
 

Komen 84
Date: Sun, 6 Aug 2006 22:03:16
From: "MARINA" <m700314***@yahoo.com>

Message:
Askm famili azam,
Encik ada tak resipi mee bandung muar?? kebanyakkan mee bandung yg saya mkn kat tpt saya, tak sama dgn mee bandung di muar.

tq
 

Komen 85
Date: Sun, 6 Aug 2006 20:31:56
From: "minah leter" <ml21***@hdb.gov.sg>

Message:
Tahniah kpd saudara kerana mempunyai web page yg berguna dan penuh dgn informasi. Semuga selalu dikurniakan Tuhan dgn kesihatan dan kesejahteraan supaya dapat selalu menyalurkan informasi berguna utk masyarakat.
Terima kasih kerana saya banyak memperolehi manfaat dari web page ini.
 

Komen 86
Date: Wed, 9 Aug 2006 19:48:33
From: "Andri Setiyoso" <asetiy***@pindad.com>

Message:
Assalaamu 'alaykum,
Salam perkenalan dari saya di Indonesia. Saya kebetulan sedang mencari font huruf jawa di internet dengan menggunakan mesin pencari google. Secara tidak sengaja saya mendapat situs ini yang saudara kelola. Saya telah membaca situs "Belajar Bahasa Jawa" pada halaman yang pertama dan menemukan beberapa kesalahan, yaitu:

1. Tentang angka, yaitu angka limapuluh yang dalam bahasa jawa ditulis limangpuluh, seharusnya adalah se'ket, memang ini diluar kaidah, seperti halnya enampuluh adalah sewidhak, duapuluhlima adalah selawe.

2. bokong kalau dalam bahasa indonesia berarti pantat.

3. kuda dalam bahasa jawa adalah jaran.

mungkin itu dulu yang bisa saya sampaikan untuk perkenalan pertama ini.

salam,
andri

Jawapan Dari Famili Azam Dot Com
Terima kasih atas komen saudara Andri. Tentang angka 50, 60 dan 20.
Dalam bab Belajar Bahasa Jawa ini, saya hanya menuliskan sebagaimana yang keluarga saya ucapkan dalam perbualan harian. Apa yang saudara sebutkan
25 - selawe
50 - sewidhak
60 - se'ket
adalah diluar pengetahuan saya kerana dari datuk, ibu bapa dan saudara mara tidak pernah saya dengar perkataan itu. Manakala jaran yang bermaksud kuda memang saya ketahui tetapi perkataan kudo juga boleh diguna pakai.
 


Komen 87
Date: Sat, 12 Aug 2006 19:33:41
From: "emy_regina" <emyliya_reg***@yahoo.com>

Message:
basket is raga
wood is kayu
bile i terjaga
i terus ingt u
this is kulit kerang
that is ikan yu
i ckp trus terang
I miss giler kat U
 

Komen 88
Date: Tue, 15 Aug 2006 02:12:21
From: "mas" <mas53***@yahoo.com.my>

Message:
Assalamualaikum..
Saya gembira melawat website tuan dan berbesar hati jika boleh membantu sekadar pengetahuan sahaja.
Apa makna:
SOK GENJEK KERARAWEK UNDA RANDER BIJI MATANE

awe awe kateka awe

Semoga mendapat kerjasama dn penjelasan pehak tuan...
Oh.. mana nak dapat buku Kamus bahasa Melayu Jawa lengkap?

ws
 

Komen 89
Date: Tue, 15 Aug 2006 21:37:55
From: "zul" <zulhe***@gmail.com>

Message:
kotak yg xboleh diangkat
- kotak penalti.

binatang yg slalunya ada 4 kaki, kekadang 2, kekadang 1 n kekadang xde kaki
-kuda (kuda biasa,kuda kepang, kuda catur, kuda laut)

binatang yg kaler itam, lepas tu kaler putih, lepas tu ada kuning2 skit..pastu putih balik dan seterusnya...
- penguin yg berguling2. 


Komen 90
Date: Tue, 15 Aug 2006 07:34:07
From: "jalil" <ustazjal***@malaysia.com>

Message:
Tahniah !
Baru saya jumpa web yang memuatkan kamus bahasa Jawa.
Saya akan beritahu rakan-rakan untuk berkunjung sama.

Jawapan Dari Famili Azam Dot Com
Terima kasih kerana membantu mempromosikan laman Famili kami.
 


Komen 91
Date: Thu, 17 Aug 2006 01:15:33
From: "norlita nassir" <www.liet***.com.my>

Message:
saya adalah salah seorang peminat ruangan ini,saya berharap pihak editor akan memaparkan lebih banyak lagi petua -petua yang berkaitan tentang penjagaan rambut dan juga penjagaan tubuh badan dan tidak lupa juga petua penjagaan bentuk badan dan cara -cara mengurangkan lemak berlebihan didalam badan. Sekian terima kasih dari saya.

Jawapan Dari Famili Azam Dot Com
Insyaallah akan jika kami temui bahan-bahan seperti yang saudari mahukan, akan kami masukkan ke dalam laman ini.
 


Komen 92
Date: Fri, 18 Aug 2006 23:34:24
From: "Mohammad Sulthon" <m.sult***@telkom.net>

Message:
Assalamualaikum wr wb.
Saya sungguh terkesan, khususnya terhadap kamus dan pelajaran bahasa Jawa dari Ce Azam. Sebagai orang Jawa yang masih duduk di Jawa dan bertutur bahasa Jawa, saya sungguh kagum karena bahasa Jawa masih digunakan oleh para perantau yang jauh dari kampung halaman asalnya. Ketika bulan Mei saya singgah di pasar Batu Pahat, saya pun takjub mendapati banyak orang berbicara dalam bhs Jawa. Anak-cucu Datuk saya memang masih ramai di Batupahat. Ce Azam sebaiknya juga mengikuti perkembangan bhs Jawa di Jawa sendiri, karena kami sudah memiliki transliterasi Jawa-Latin yang baku (standard). Saya akan sangat senang apabila Ce Azam berkenan berhubungan dengan saya. Saya tinggal di Semarang, Jawa Tengah, bekerja di Universitas Negeri Semarang sebagai registrar.
 

Komen 93
Date: Tue, 22 Aug 2006 08:21:39
From: "lissa" <lissa_pew***@yahoo.com>

Message:
Knape aku antar sms ye....yang aku musykil, knapa aku nak antar
sms...laa....patutlah...masih byk kredit rupanya
 

Komen 94
Date: Mon, 17 Jul 2006 16:30:46
From: "Zulkarnain Bin Alias Alias Bin Mahmud" <zulkarnain****@yahoo.com.my>

Assalammualaikum.
Saya zul nak tahu tips laman web tersenarai dalam agen carian. Kerana saya baru belajar buat laman web.
Sekian terima kasih.
 

Komen 95
Date: 1 Jul 2006 02:56:53
Nama Pengirim: hambaallah
eMail Pengirim: hassan_amran****@yahoo.com

Mesej:
askum, sekiranya tidak berkeberatan saya mencadangkan kalau boleh ruang ini di perbanyakan kisah2 agama, kisah rasullulah, mustajabnya doa, sembahyang dan alam kubur, alam akhirat, serta bermacam macam lagi. sekian terima kasih

Jawapan dari Famili Azam Dot Com
Terima kasih atas cadangan dari anda, kami akan berusaha untuk memenuhinya, akan tetapi kesuntukkan waktu seringkali jadi penghalang untuk kami terus menerus mengemaskini laman ini dengan lebih kerap. Jika anda mempunyai bahan yang boleh dikongsikan sila hantarkan kepada kami untuk dikongsi bersama pengunjung lain.
 


Komen 96
From: "alisya" <alisya****@yahoo.com>

Message:

CinTa AmaT maHal
TakriFnya oleH
Allah S.W.T kepaDa
hambanya, Cinta

Hanya T'tulis pada
P'kataan, tapi Gagal
D'lihat pada
zaHirnya, Kerana Cinta

Itu tanggungjawab
D'mana wujudNya
Kesetian &
Kejujuran

d'dlmnya, ingaT pada
Yang satu, Jujur pada yang
kasiH, kasiH yang
Rindu, Rindulah pada
yang m'yayanggimu

...Cinta x kan dtg klu
x d'cari, Cinta juga
x kan Dapat klu Tiada
sapa Yang memberi,
Tapi m'cari

biarlah pd yanG
Sudi, bukan meminta
pada yang
Simpati
 

Komen 97
From: "anna" <anna_nirw***@yahoo.com>

Message:
Hidup mestilah b'tolak ansur..ttp jgnlah t'lalu b'tolak ansur sehingga kamu ditolak secara beransur-ansur.
 

Komen 98
Date: Tue, 25 Jul 2006 04:41:41
From: "SYIDA" <syida_syi***@yhoo.com>

Message:
1001 GURAUAN, belum tentu dapat mengukir 1 senyuman.Tetapi Hanya 1 SINDIRAN,Sudah cukup MELUKAKAN Hati SeSeorang & Hanya Dan 1 SMS Sudah Cukup M'buktikan driku M'ngingatimu..
 

Komen 99
Date: Fri, 28 Jul 2006 21:27:05
From: "umirah" <umi-u***@yahoo.com.sg>

Message:
puisi cinta Hitam....

Hitam2 buah maritam...

di makan hitam lalu pitam..

Ketam disangkar padi di ketam..

puisi ini ku hentam2...

saja nak bagi tau ketiak mu BAU MASAM....HEHE
 

Komen 100
Date: 29 Jul 2006 12:26:36
From: Pak Uteh <pakutih_***@yahoo.com>

Mesej :
Assalaamualaikum Mas Azam, matur nuwun ya
Mas rika sudi nrima aku dadi ahli anyar ning laman mu sing apik tenan iki. Aku oleh gambaran nek rika iki wonge pancen sibuk nyambut gawe saben dina, ngurus anak bojo, tapi kok iso nyempetake awakmu main-main ning internet mbarang. Isi-ne lamane rika ya ora kurang hebate kok.
Tahniah ya Mas. Diupayakna terus...tak dongakna sukses.
 

Muka 5:  Komen 81 hingga 100
Ke muka: 1  2  3  4  5  6  7  8  9 10 11 12

Mutiara Kata: "Sabda Nabi s.a.w : 'Sebaik-baik kawan di sisi Allah Taala ialah yang terbaik hubungannya dengan kawannya dan sebaik-baik jiran di sisi Allah Taala ialah yang terbaik pergaulannya dengan jirannya"


Suami anda dah lain? Dah tak macam dulu-dulu? Selalu makan hati dengan karenah suami anda yang "macam-macam"?

Mari saya tunjukkan anda cara mem"projek"kan suami anda! Agar dia berubah! dari tunggul menjadi unggul!

 
NOTIS
Pengunjung dibenarkan untuk mengambil sebarang bahan dari laman ini sebagai perkongsian maklumat
dengan syarat seperti di bawah:
1-Meletakkankan Sumber: http://familiazam.com pada setiap dokumen yang telah di copy.
2-Copy & upload images ke hosting anda sendiri atau free hosting jika bertujuan untuk disiar di blog sendiri.
3-
Menghubungi kami [email, borang, whatsapp atau sms] memohon izin adalah sikap dan jalan terbaik.
 
 
  MENU UTAMA
 
 
  IKLAN BERBAYAR
 
 
  IKLAN BERBAYAR
RAWATAN, PERUBATAN, PERSILATAN & KEMAKRIFATAN

Kami BUKAN Tok Bomoh, Pak Dukun atau pun Pak Ustaz. Kami hanyalah insan biasa seperti anda. Kami menyediakan rawatan bagi segala permasalahan berkaitan dengan gangguan jin atau sakit misteri seperti:

Gangguan Saka, Terkena Sihir, Pulih Rumah, Pulih Kedai, Rawatan Terkena Santau, Berbagai Masalah Berkaitan Ilmu Hitam.
Serta:
Membersih Dan Menyucikan Hati, Rawatan Pemulihan Dadah, Masalah Perhubungan Suami-isteri Dan Penyakit Fizikal.

Untuk Rawatan Dan Belajar Ilmu Kenal Diri Sila Hubungi:
 

Md Hatta Yusof
Call  Me / Whatsapp Me / SMS Me
 
Laman Web: http://kenal-diri.net
 
 
  REZEKI MUDAH
Salam Sejahtera & Salam Silaturrahim.

Selalu bermasalah tak cukup duit?
Hutang PTPTN sudah tertunggak?
Cukai jalan dan insuran dah nak mati?
Duit poket sudah menipis?
Teringin nak tukar motorsikal?
Teringin nak tukar kereta?

Nak cari duit lebih.
Sila daftar PERCUMA di link berikut:
familiazam.com/rezekimudah

Saya akan tunjuk cara menjana pendapatan dengan mudah tanpa susah payah nak cari orang dan menjual produk...
Rebutlah peluang yang mungkin hanya datang sekali seumur hidup.
 
 
 

Proudly powered by WordPress

Kemaskini Akhir: 19 June 2017 04:18 PM